2016. július 9., szombat

Húsz meglepő infó a Grease című filmről

Július 10-én este 20:30-kor a legendás Grease című film látható a boglári Kultkikötő KertMozijában. Bemelegítésképp jöjjön húsz érdekes infó, amit talán még te sem tudtál a filmről.


  1. ·      A musical alapötlete egy 1970-es színházi előadás utáni buliban született meg, az 1971-es premieren még prózai előadás volt, a jeleneteket az ’50-es évek slágerei kötötték össze.
  2. ·      A musical bemutatója végül 1972 Valentin-napján volt az off-Broadway-n, az előadás néhány hét múlva már 4 Tony-jelöléssel gazdagabb volt.
  3. ·      Nem sokkal később megtartották a Broadway-premiert is, majd az előadás turnéverziója is útjára indult. A turnén Doddy szerepében John Travoltát láthatták a nézők.
  4. ·      Az első Broadway-változat 1980 tavaszáig volt műsoron, 3388 előadást játszottak belőle.
  5. ·      A londoni premier Danny-je Richard Gere volt.
  6. ·      Allan Carrt, a film producerét mindenki le akarta beszélni a moziról, mondván, az ’50-es éveket majmoló nosztalgiahullámnak már vége. Hosszú küzdelmek árán 200 ezer  dollárért szerezte meg a megfilmesítés jogait.
  7. ·      A Grease-t egynyári sikermozinak szánták, ennek megfelelően viszonylag alacsony költségvetésből készült. A film végül mégis az egyik legsikeresebb musicalfilm lett.
  8. ·      A film egyik első szponzora a Coca-Cola volt. Pontosabban lett volna, a cég visszalépett, helyét a Pepsi vette át.
  9. ·      Nehezen találták meg az ideális Danny-t, még Elvis Presley is szóba került.
  10. ·      Allan Carr éppen tévézgetett new york-i szállodai szobájában, a csatornák között kapcsolgatva egy tévésorozatban látta meg az akkor még kevésbé ismert John Travoltát.
  11. ·      Olivia Newton-John énekesnő először rettegett Sandy szerepétől. Előtte egyetlen mozifilmben játszott, ami annyira kínos volt és olyan csúfos bukás lett, hogy kishíján ráment a karriere.
  12. ·      A filmet 53 napig forgatták.
  13. ·      A legutolsó forgatási nap rögzítették a Look at Me, I’m Sandra Dee című dalt, amelyben Elvis Presley nevét ordítja Rizzo. A forgatása közben érkezett a hír, hogy a legenda elhunyt.
  14. ·      A film zárójelenetének forgatási napján Olivia Newton-John hosszú órákig nem ivott vizet, és mosdóba sem ment el. A jelenetben rajta látható fekete feszülős nadrágot szó szerint rávarrták az öltöztetők, képtelenség volt levenni.
  15. ·      Annyira féltek a bukástól, hogy a tesztvetítést Honoluluban tartották egy meghívott tesztközönség előtt, hogy véletlenül se szivárogjanak ki információk.
  16. ·      A bemutató előtt két hónappal jelent meg a film zenéje bakelitlemezen, 12 hétig vezette a Billboard-albumok listáját.
  17. ·      Az album 27 millió példányban fogyott el világszerte.
  18. ·      Magyarországon csak 1998-ban láthattuk először moziban a Grease-t.
  19. ·      A 1994-es magyar VHS kiadáson Danny szinkronhangja Gergely Róbert, Sandy-é Balázs Ági, Rizzo és Kenickie pedig Détár Enikő és Rékasi Károly hangján szólal meg.
  20. ·      A film slágereit először magyarul Zoltán Erika és az Első Emelet Kikije énekelte egy filmzenéket feldolgozó albumon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése