2016. augusztus 11., csütörtök

Malek Andrea a Kultkikötőben

Malek Andrea többszörös Artisjus és EMeRTon-díjas színésznő, énekesnő a Budapest Jazz Orchestrával tartja közös zenés estjét Broadway Songbook címmel a boglári Kultkikötőben 2016- augusztus 12-én, pénteken este. A koncerten Andrea előadásában megszólalnak a leghíresebb Broadway-musical melódiák olyan előadók repertoárjából, mint Shirley Bassey, Judy Garland, Sinatra és Barbara Streisand.


„A dalok kiválasztásánál két fontos szempontot tartottam szem előtt” – árulta el Malek Andrea. „Nem mindegy a hangszerelés, hogy hogyan szólal meg az adott dal Big Band formációban. A másik tényező pedig, hogy mennyire szeretem.” 

Az est klasszikus és modern broadway-dalokat ölel fel, Kurt Weil, Jule Styne, Neil Simon, Geoge Gershwin, Andrew Lippa népszerű műveiből. Ezek a dalok különböző Broadway musicalek betétdalaiként hangzottak el, aztán a kor sztár jazzénekesei, mint például Ella Fitzgerald, vagy Frank Sinatra a saját stílustára formálták, és emelték őket a világ leghallgatottabb dalai közé. Ugyanígy dícsérhető Barbara Streisand munkássága aki Sondheim-dalokkal ismertette meg a világot. A saját formájukban soha nem lettek volna ennyire híresek, ezek a fantasztikus egyéniségek emelték őket ilyen magasra.”



Malek Andrea ma már avatott előadója a broadway musical daloknak. „Rögtön a pályám kezdetén, 19 éves koromban találkoztam a musical műfajával, igaz, inkább énekeltem, sosem hallgattam, csak amikor gyakorolnom kellett. Ahol a stílusban is otthon éreztem magam, azok John Kander és Fred Ebb művei. Nem édeskés darabokat írtak, megtartották a színház szabályait, nagyon jól építették a karaktereket. A mai napig nagy kedvencem a Sweet Charity című musical. A parádés film főszerepét Shirley Maclaine és Chita Rivera alakította. A legendás koreográfus, Bob Fosse készítette a táncokat, új stílust teremtve a broadway tánc műfajában. Itt végre lehetett arcuk és humoruk a táncosoknak is. Fontos a színészi alakítás, és bombasztikus, profi a zene. Számomra ez a Broadway, és a „Sweet Charity“-ből Jazz Orcherstrával Shirley Bassey „Big Spender“ adaptációját fogjuk előadni.

A sokoldalúságáról híres művésznőt kísérő, 1998-ban megalakult Budapest Jazz Orchestra igazán nagy áttörést jelentett a hazai jazz-élet számára, hiszen létrejött Magyarország első, professzionális big bandje, mely hangzásával a '20-as évek Amerikáját idézte. A zenekar dinamikus fejlődése során a műfaj jelentős zenei állomásait végigjárva mára a kortárs zene világszinten is elismert reprezentálójává nőtte ki magát. A BJO kiváló munkásságának ékes bizonyítéka az elmúlt 18 év, mely idő alatt számos koncert, hazai-és nemzetközi elismerés, illetve megszámlálhatatlan külföldi előadószínesítette a zenekar palettáját.

Malek Andrea számtalan koncerten dolgozott már együtt a Budapest Jazz Orchestrával. Műsorát a világhírű, energikus latin big band szerzemények, valamint a zenekar által átdolgozott, ismert magyar dalok alkotják. A Broadway Songbook est autentikus hangulatát természetesen a mai, fergeteges hangszerelés is garantálja. „A célunk hogy a legtöbb színében megjelenjen a Broadway zenéje és stílusa, dinamikusan s ízlésesen. Mi több, mint egy évtizede zenélünk együtt, azt hiszem, ezzel nem lesz probléma.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése