2017. július 14., péntek

Nagy Dániel Viktor: Cseh Tamás mintha helyettünk beszélne

Nagy Dániel Viktort már számos szerepben láthatta a földvári Kultkikötő közönsége, idén nyáron három előadásban is színpadra lép a Bajor Gizi park közepén megbúvó szabadtéri színházban. Danit miniinterjúban faggattuk a produkciókról.

(fotó: Orlai Produkció)

Sokadszorra lépsz idén a Kultkikötő színpadára, de arra, hogy egy nyáron három előadásban is játszol Balatonföldváron, még nem volt példa. Hazajársz már egy kicsit hozzánk?

Ahogy mondod. Rendkívüli öröm, hogy ebben a számomra már otthonos közegben három különböző műfajú előadással lépek színpadra idén nyáron. Az új bemutató és a koncert mellett nagyon fontos ügy a Leszámolás Velem vidéki turnéja, melyben Földvár az első hazai állomás.

A Cseh Tamás emlékkoncerten te is énekelsz, mely dalokat hallhatjuk tőled? Szerinted mi Cseh Tamás titka? Mitől ilyen kultikusak ezek a dalok?

Jómagam a Bárány az üres lakásban és a Fehér Babák című dalokat énekelem majd  a kultikus Budapest, vagy a Karom Kitárva mellett, melyeket közösen éneklünk. A titok Tamásban, ahogy sok más csodás művészben, nem megfogalmazható, mert nem e világi. Honnan jön, miért van, kinek van, kinek nincs: ezekről nehéz fogalmazni. Minden esetre előadói önazonossága, egyszerűsége és érzékenysége felébreszt sokunkban valami ismerőset, mintha helyettünk beszélne.

A Leszámolás velem című előadásban egyedül lépsz színpadra, viszont te alapvetően híresen nagy csapatjátékos vagy. Mennyire nagy kihívás egy monodráma számodra? Ebben a műfajban is otthon érzed magad?

Nagy fokú kiteljesedésként élem meg ezt a helyzetet. A monodrámát úgy is fel lehet fogni, hogy csak magadra számíthatsz, mert egyedül vagy, vagy úgy, hogy bármit megtehetsz, óriási szabadsággal, mert csak magad alakítod az anyag megszületésének mikéntjét.

(fotó: Orlai Produkció)

Megrázó és végtelenül őszinte történet. Mennyire visel meg egy-egy este, amikor ezt játszod?

A kihívás elsősorban nem technikai jellegű számomra ebben az előadásban, habár természetesen van fizikai és szellemi követelménye is. A történet alatt végbemenő érzelmi hullámvasút az, ami hol felszabadít, hol összenyom és sokszor bennem maradnak a nyomai. Ezt az ellensúlyozza, hogy tudom, ezzel az előadással tettem egy lépést az emberek érzékenyítése felé.

A Tagadj, tagadj, tagadj országos premierje július 27-én lesz Balatonföldváron. Mit lehet tudni erről az előadásról? Miért ajánlanád?


A történet az élsportolók világába enged némi betekintést, ahol egy elszánt, józan gondolkodású futónő azért, hogy elérje az álmát és olimpiai bajnok legyen, kétes kimenetelű doppinglásba kezd. A személyisége és értékrendje csorbulása árán megváltott álomról szól a történet, amely nagyon emberi és sok tekintetben hétköznapi, sajnos. Izgalmas követni benne az emberi dilemmák lefolyását. Ez a történet egyszerre kikapcsol és el is gondolkodtat, legfőképpen magunkról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése